Przepis na rozgrzewającą herbatkę z naturalnymi sokami
Ziołowa herbatka z dodatkiem naturalnych soków 100% działa rozgrzewająco i napotnie, dzięki czemu może skutecznie pomóc wspierać odporność zarówno prewencyjnie w okresach zwiększonej zachorowalności jak i w momentach, kiedy zaczyna się infekcja. W takiej sytuacji powinniśmy rozgrzać nasze ciało, dzięki czemu zaczniemy produkować więcej białych krwinek. Do tego celu wykorzystamy przepis, którego składniki skutecznie i w naturalny sposób rozgrzewają organizm, a dodatkowo miód, imbir, cynamon, tymianek mają działanie bakteriobójcze.
Składniki
- 1 łyżeczka kwiatów czarnego bzu
- 1 łyżeczka kwiatów lipy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka soku malinowego
- 1 łyżeczka soku z imbiru
- 1 szczypta cynamonu
- 1 szczypta tymianku
- 4 zmiażdzone goździki
- 1 szklanka gorącej wody
- 1 łyżka miodu lipowego
Przygotowanie
- Zioła i przyprawy zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut pod przykryciem.
- Dodać po łyżeczce naturalnego soku z cytryny, malin i imbiru.
- Dosłodzić miodem i wymieszać.
- Pić na gorąco.
Smacznego!
Poznaj całą kolekcję soków 100% - idealnych do herbaty
Ziołowe herbatki: z lipy, tymianku czy kwiatów czarnego bzu w połączeniu z naturalnym miodem pszczelim i sokiem owocowym na odporność stosowały jeszcze nasze babcie. Szczególnie jesienią i zimą, gdy trudniej o świeże owoce w prosty sposób możesz zastąpić je naturalnymi sokami. Zawarte w nich cenne właściwości prozdrowotne pomogą Ci chronić się przed infekcją. Na uwagę zasługują nie tylko sok z imbiru, o którego właściwościach pisaliśmy już na blogu: Sprawdź! Sok z imbiru królem jesiennych soków? Ale również sok malinowy, który robiły nasze mamy i babcie, uznając go jako niezbędne remedium na przeziębienie. Dlaczego? Owoce malin mają bowiem naturalne właściwości antywirusowe i przeciwbakteryjne, ponadto pomagają obniżyć gorączkę dzięki zawartości kwasu salicylowego i rozgrzewających olejków eterycznych.
W kolekcji jesiennych smaków znalazły się też między innymi wyjątkowo aromatyczne soki z owoców pigwowca japońskiego oraz żurawiny, która stanowi dobre źródło witaminy C ale też zawiera również wiele innych, cennych witamin i składników czyniących ją unikalną i przydatną w profilaktyce oraz leczeniu stanów zapalnych i infekcji. Warto zatem włączyć ją do jesiennego jadłospisu i pamiętać o niej jako o dodatku podczas choroby.
Pamiętaj, że profilaktyka odporności pomoże uniknąć przeziębień na długie miesiące, a nawet lata. Dostarczaj więc witaminę C organizmowi z możliwie jak największej liczby różnych źródeł, nie bądź monotonny przy wyborze smaków!