Sok z imbiru królem jesiennych soków?
Z czym kojarzy Wam się jesień? Nam z gorącą herbatą, dyniami, spadającymi liśćmi, deszczem, kolorem pomarańczowym, grubymi swetrami i oczywiście… naturalnym sokiem imbirowym!
Jest wiele soków, które nazywamy sezonowymi. Sok z wiśni, maliny czy np. czarnego bzu. Ale chyba jednym z najbardziej kojarzących nam się z sezonem jesienno-zimowym jest sok imbirowy. Dlaczego tak się dzieje? Może dlatego, że właśnie w tych okresach jesteśmy zdecydowanie bardziej narażeni na różne infekcje i przeziębienia a korzeń imbiru wykazuje między innymi działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. To taki superbohater w swojej klasie. Popularny jako przyprawa do pikantnych potraw oraz… słodkich deserów. Zawiera sporo witamin (międzyinnymi C, A, E oraz K) oraz składników mineralnych jak wapń, żelazo czy fosfor.
To z powodu tych właściwości sięgamy po niego częściej kiedy zależy nam na tym aby bardziej zadbać o odporność naszego organizmu. Korzeń imbiru to nie tylko wyjątkowe właściwości. To również charakterystyczny smak oraz aromat.
Co zrobić aby zachować jak najwięcej wartości w soku z imbiru?
Ważna jest odpowiednia temperatura pasteryzacji. U nas nie przekracza ona 80°C! Aby sok z imbiru pozostał całkowicie naturalny nie dodajemy do niego cukru, konserwantów ani sztucznych aromatów. Kupując sok imbirowy NFC otrzymujecie produkt, w którego składzie znajduje się wyłącznie sok z imbiru! Naturalnie mętny, tłoczony na zimno. Nie z koncentratu!
Jaki sok z imbiru NFC wybrać? W worku czy szklanej butelce?
Wybór należy do Ciebie. Oba soki są naturalne, bez sztucznych dodatków i cukru. Różni je sposób pakowania oraz temperatura pasteryzacji. Sok z Imbiru Premium w szklanej butelce jest niefiltrowany oraz pasteryzowany w niższej temperaturze co pozwala zachować więcej smaku oraz wartości odżywczych. Dodatkowo ciemna butelka chroni sok imbirowy przed światłem i utratą jego właściwości. Sok z imbiru NFC w worku będzie miał wiekszą pojemność oraz możliwość przechowywanie go w ozdobnym kartonie.
Do czego stosować sok imbirowy?
Sok z imbiru będzie świetnie smakował rozcieńczony z innymi sokami, jako baza do domowej lemoniady, dodatek do jesiennej rozgrzewającej herbaty lub zdrowego koktajlu.
Z jakim sokiem połączyć sok imbirowy?
Naszym zdaniem świetnie smakuje z sokiem jabłkowym czy pomarańczą i kurkumą. Jeśli lubisz imbirowe kombinacje je spróbuj koniecznie naszego Soku Jabłkowowego z Imbirem.