
Przepis na ekspresowy barszcz czerwony z dodatkiem soku i zakwasu z buraka
Nie wiem jak u was, ale u mnie zawsze na święta barszcz czerwony to obowiązkowa pozycja. Esencjonalny barszcz z buraków w towarzystwie pierogów, pasztecików, czy uszek smakuje wyśmienicie. Dzięki wykorzystaniu w przepisie tłoczonego soku z buraka 100% i naturalnego zakwasu z buraków możesz przygotować go dosłowonie w kilka chwil! Czytaj dalej i sprawdź naprawdę ekspresowy przepis na pyszny barszczyk, do zrobienia nawet przed samą Wigilią. ❤️🎄
👉 Składniki
- 1 l soku z buraków
- 500 ml wody lub bulionu
- 500 ml zakwasu z buraków
- 500 g upieczonych lub ugotowanych buraków w skórce
- łyżka majeranku
- sól i pieprz
- 50 ml śmietanki 18%
Przygotowanie
Do garnka wlewamy sok z buraków i wodę. Dodajemy liść laurowy i kilka ziarenek pieprzu oraz majeranek. Zagotowujemy. Buraki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce, dodajemy do garnka. Chwilkę jeszcze wszystko razem gotujemy na małych ogniu, tak z 15 minut i dodajemy zakwas z buraków. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz na koniec dodajemy śmietankę. I już mamy gotowy pyszny i szybki barszczyk. Prawda, że to mega proste? 🎄❤️
Smacznego!