Brownie dyniowe z syropem malinowym
Brownie dyniowe z syropem malinowym

Dziś dzielimy się z Wami przepisem na brownie dyniowe z malinowym syropem i świeżymi malinami. Wilgotne, intensywnie czekoladowe ciasto z nutą korzennych przypraw i lekko kwaskowym akcentem malin to coś, co naprawdę warto wypróbować – nie tylko jesienią.

 

Składniki na brownie:

  • 200 g puree z pieczonej dyni (najlepiej hokkaido lub piżmowej)

  • 150 g gorzkiej czekolady (min. 70%)

  • 100 g masła

  • 3 jajka

  • 150 g cukru trzcinowego

  • 100 g mąki pszennej

  • 2 łyżki kakao

  • 1 łyeczka cynamonu

  • ½ łyżeczki imbiru

  • Szczypta soli

 

Dodatkowo:

  • Garść świeżych malin do dekoracji

  • Nasz syrop malinowy do oblania 
  • Czekoladowe wiórki lub cukier puder

 

Przygotowanie:

  1. Przygotuj puree z dyni – dynię pokrój na kawałki, upiecz do miękkości (ok. 30–40 min w 180°C), a następnie zblenduj.

  2. Brownie: w rondelku roztop masło z czekoladą. Odstaw do lekkiego przestudzenia.

  3. W dużej misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj puree dyniowe oraz przestudzoną masę czekoladową. Wymieszaj.

  4. Przesiej do masy mąkę, kakao, przyprawy i sól. Delikatnie połącz wszystkie składniki.

  5. Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia (ok. 20x20 cm). Piecz w 175°C przez 25–30 minut – środek powinien być wilgotny.

  6. Gotowe brownie polej naszym syropem, udekoruj świeżymi malinami i – jeśli lubisz – posyp cukrem pudrem lub wiórkami czekolady.

 

 

Jeśli szukasz więcej inspiracji na to, jak wykorzystać nasze produkty w kuchni – śledź nasz blog i media społecznościowe. A jeśli wypróbujesz ten przepis, koniecznie podziel się efektem i oznacz nas w swoich zdjęciach!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium