
Chcesz wprowadzić do swojej rutyny coś zdrowego, a zarazem pysznego i efektownego? Ten przepis jest dla Ciebie!
🍵 Co będzie potrzebne?
1 łyżeczka dobrej jakości matchy
50 ml gorącej (ale nie wrzącej!) wody – ok. 80°C
150–200 ml mleka (krowiego, migdałowego, owsianego – jak lubisz)
1–2 łyżki naszego syropu z truskawek
(opcjonalnie) kostki lodu – jeśli chcesz zrobić wersję na zimno
Jak to przygotować?
Zaparz matchę: w małej miseczce lub filiżance wymieszaj matchę z gorącą wodą, najlepiej za pomocą bambusowej trzepaczki (chasen) lub spieniacza do mleka, aż uzyskasz gładką, lekko spienioną konsystencję.
Dodaj syrop truskawkowy: do wysokiej szklanki wlej 1–2 łyżki naszego syropu. On nie tylko osłodzi napój, ale też stworzy piękny efekt warstw!
Dodaj mleko: powoli wlej mleko do szklanki – możesz użyć zimnego mleka i dodać lód lub podgrzanego, jeśli chcesz wersję na ciepło.
Na koniec wlej matchę na górę mleka.
Dlaczego warto?
Matcha dodaje energii, wspiera koncentrację i zawiera mnóstwo antyoksydantów.
Syrop z truskawek to słodycz i smak lata.
To świetna alternatywa dla klasycznych napojów – zdrowiej, ciekawiej i bardziej instagramowo 😉
Wskazówka:
Aby uzyskać efekt "matcha latte z truskawkowym gradientem", wlewaj każdy składnik powoli po ściance szklanki lub po łyżeczce. Warto podać z metalową słomką lub długą łyżeczką do wymieszania.