Pieczone gruszki z dressingiem z soku NFC z ciemnych winogron
Pieczone gruszki z dressingiem z soku NFC z ciemnych winogron

Pieczone gruszki z dressingiem z soku NFC z ciemnych winogron

 

Jeżeli mieliście okazję sprobować naszego bestsellerowego soku z ciemnych winogron to wiecie, że jego wyjątkowa słodycz i aromat porywają kubki smakowe. Dzisiaj mamy dla Was przepis na pieczone gruszki w słodko-kwaśnym winogronowym dressingu.

 

Czego potrzebujesz?

  • 3 gruszki odmiany konferencja
  • Ser pleśniowy z niebieską pleśnią lub gorgonzolę
  • Paczkę rukoli lub mieszanki sałat z rukolą
  • Sok z ciemnych winogron
  • Orzechy włoskie
  • Oliwa z oliwek lub olej roślinny
  • Oregano
  • Bazylia
  • Rozmaryn
  • Sól
  • Miód
  • Sok NFC z cytryn
  • Szynka parmeńska
  • Opcjonalnie ciemny winogron

Na początku dobrze umyj gruszki, przekrój na pół i wytnij gniazda nasienne tak aby była wystarczająca ilość miejsca na ser i orzechy. Następnie przygotuj 2 łyżki oliwy z oliwek wymieszane z odrobiną soli, bazylii, rozmarynu i oregano. Gotową oliwą posmaruj gruszki. Pozostałą ilość oliwy odłóż, przyda się do dressingu. W powstałe gniazda włóż ser pleśniowy i orzechy włoskie. Ich ilość dostosuj do wielkości gruszek. Tak przygotowane owoce włóż do nagrzanego piekarnika (grzanie góra/dół 180 stopni) na 25-30 min. Co jakiś czas obserwuj czy orzechy się za bardzo nie przypiekają. 

Podczas gdy gruszki będą w piekarniku usmaż na suchej patelni 3-4 plasterki szynki parmeńskiej tak aby powstały z niej chrupiące chipsy. Rukolę umyj i wyłóż na bardzo duży talerz lub tak jak my do płaskiego, przezroczystego naczynia. Udekoruj przygotowaną sałatkę delikatnie pokruszonymi orzechami włoskimi i serem pleśniowym pokrojonym na drobne paski. Jeżeli lubisz winogron to dodaj kilka gron przekrojonych na pół. 

Kiedy sałatka jest gotowa do pozostałej oliwy, która była użyta do posmarowania gruszek dodaj 5 łyżek soku NFC z ciemnych winogron, 2 łyżki soku NFC z cytryny, 5 łyżek oliwy, pół łyżeczki miodu a następnie dopraw solą, pieprzem, bazylią i rozmarynem. 

Upieczone gruszki ułóż na sałatce i polej odrobiną miodu. Pokrusz chipsy z szynki parmeńskiej rozsypując je równo po całym daniu i polej dressingiem winogronowym. Gotowe!

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium