Pieczone gruszki z dressingiem z soku NFC z ciemnych winogron
Jeżeli mieliście okazję sprobować naszego bestsellerowego soku z ciemnych winogron to wiecie, że jego wyjątkowa słodycz i aromat porywają kubki smakowe. Dzisiaj mamy dla Was przepis na pieczone gruszki w słodko-kwaśnym winogronowym dressingu.
Czego potrzebujesz?
- 3 gruszki odmiany konferencja
- Ser pleśniowy z niebieską pleśnią lub gorgonzolę
- Paczkę rukoli lub mieszanki sałat z rukolą
- Sok z ciemnych winogron
- Orzechy włoskie
- Oliwa z oliwek lub olej roślinny
- Oregano
- Bazylia
- Rozmaryn
- Sól
- Miód
- Sok NFC z cytryn
- Szynka parmeńska
- Opcjonalnie ciemny winogron
Na początku dobrze umyj gruszki, przekrój na pół i wytnij gniazda nasienne tak aby była wystarczająca ilość miejsca na ser i orzechy. Następnie przygotuj 2 łyżki oliwy z oliwek wymieszane z odrobiną soli, bazylii, rozmarynu i oregano. Gotową oliwą posmaruj gruszki. Pozostałą ilość oliwy odłóż, przyda się do dressingu. W powstałe gniazda włóż ser pleśniowy i orzechy włoskie. Ich ilość dostosuj do wielkości gruszek. Tak przygotowane owoce włóż do nagrzanego piekarnika (grzanie góra/dół 180 stopni) na 25-30 min. Co jakiś czas obserwuj czy orzechy się za bardzo nie przypiekają.
Podczas gdy gruszki będą w piekarniku usmaż na suchej patelni 3-4 plasterki szynki parmeńskiej tak aby powstały z niej chrupiące chipsy. Rukolę umyj i wyłóż na bardzo duży talerz lub tak jak my do płaskiego, przezroczystego naczynia. Udekoruj przygotowaną sałatkę delikatnie pokruszonymi orzechami włoskimi i serem pleśniowym pokrojonym na drobne paski. Jeżeli lubisz winogron to dodaj kilka gron przekrojonych na pół.
Kiedy sałatka jest gotowa do pozostałej oliwy, która była użyta do posmarowania gruszek dodaj 5 łyżek soku NFC z ciemnych winogron, 2 łyżki soku NFC z cytryny, 5 łyżek oliwy, pół łyżeczki miodu a następnie dopraw solą, pieprzem, bazylią i rozmarynem.
Upieczone gruszki ułóż na sałatce i polej odrobiną miodu. Pokrusz chipsy z szynki parmeńskiej rozsypując je równo po całym daniu i polej dressingiem winogronowym. Gotowe!